Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösas städande

Annons

Svar till "Liza" den 20 Juli

Jag förstår din tanke och det hade kunnat fungera i ett annat samhällssystem än det svenska. Men du har missat hur hela det svenska systemet är uppbyggt.

Någon har, för offentliga medel, genom upphandling, köpt upp tjänsten att städa på den aktuella platsen. Hur avtalet är skrivet är obekant för mig och jag kan därför inte kommentera om det sköts eller ej.

Men om arbetslösa skulle anlitas eller uppmanas att sköta renhållningen trots denna upphandling blir konkurrensen snedvriden gentemot de företag som inte fick kontraktet. Således är den ena problembilden att det inte skulle fungera ur konkurrenssynpunkt.

Den andra har med arbetsmarknadsförsäkringar att göra. Vem skulle ersätta en arbetssökande som på sin ofrivilliga fritid städade en offentlig plats och råkade skada sig? Arbetsgivaren - finns ingen! Försäkringskassan - knappast!

Lösningen är lika enkel som kostsam för samhället. Istället för arbetslöshetsersättningar, socialbidrag och andra former av bidrag eller ersättningar så kan man ge alla. som inte har jobb eller studerar, medborgarlön. Med den lönen följer skyldigheten att utföra tjänster efter förmåga, för det allmännas bästa. Naturligtvis ingår en aktiv utslussning till ett yrkesverksamt liv, rehabilitering, yrkesutbildning till eftersökta yrken med mera i denna skyldighet/rättighet. Då hade vi haft ett annat, mer humant och kanske fungerande system.

Det är inte alltid enkelt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons