Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla andra får inte

Annons

Argumentet "alla andra får", fungerar inte när föräldrarna i ett område bestämt sig för att minska missbruk och våld bland barn och ungdomar.

Det är vetenskapligt klarlagt, att användning av alkohol och narkotika kraftigt minskar, om föräldrarna pratat ihop sig och satt tydliga gränser. Detta framgår av det program, som forskare vid Örebro universitet utvecklat.

Denna metod och flera andra presenterades nyligen i Falun vid en konferens.

För min del fäste jag mig särskilt vid engagemanget hos två lärare, Erica Erixon och Kajsa Orre från Domhagsskolan i Avesta. De visade övertygande att omtänksamma och tydliga vuxna är det helt avgörande. Metoden innebär, att kommunen låter utbilda särskilda, presentatörer, som får till uppgift att presentera programmet och initiera samtal vid de ordinarie föräldramötena i skolår sju till nio.

De vuxnas ambitioner vad gäller skolan måste ökas. Det var kontentan i den föreläsning som gavs av professorn i psykologi vid Oslo universitet Terje Ogden. Det finns metoder för att skapa arbetsro och goda resultat i skolan, men för det behövs tillräckligt med personella resurser, så att till exempel en skolkande elev omedelbart hämtas.

Det helt nödvändigt för hälsan i vårt samhälle, att vi alla hjälps åt att tillämpa de metoder, som är tillgängliga. Kommunerna kan söka medel för det här hos länsstyrelsen.

Vidare kan vi alla ta till oss uppmaningen från Pernilla Starck, Folkhälsoinstitutet, när hon påpekade, att varje barn behöver mer beröm: "Ta dem på bar gärning, när de gör bra saker"!

Ingemar Bergmark

Svenska kyrkans representant

i Dalarnas läns samrådsgrupp

för drogfrågor

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons