Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vi producerar mer el än vi behöver – låt inte riskkapitalister förstöra värdefull natur

 
Vindkraft på Ripfjället
Visa alla artiklar

REPLIK: På Carl-Johan Åkerstedts debattartikel "Företagande och jobb får mig att rösta ja till vindkraft på Ripfjället" den 15/9.

Carl-Johan Åkerstedt påstår att vindkraft på Ripfjället behövs utifrån ett ökat elbehov. I Sverige har den totala elanvändningen från 2009 till 2019 minskat, medan produktionen ökat. Nettoexporten var under 2019 rekordhög.

Elpriset har under vissa perioder varit negativt, kopplat till en kraftig överproduktion i vindkraftverken. En negativ ersättning innebär att producenten måste betala för att bli av med elen. Hur skulle det fungera om en Ica-butik var tvungen att betala kunderna för att bli av med varorna?

All elproduktion har en miljöpåverkan, så också vindkraften. Då får man göra en avvägning mellan behovet av mer elkraft och skadan. Eftersom vi uppenbart redan i dag har en stor överproduktion finns ingen anledning att låta tyska riskkapitalister ha lekstuga på Ripfjället och där förstöra värdefull natur.

Produktion från vindkraftverk är inte styrbar, till skillnad från kärnkraft och vattenkraft. En kall vinterdag brukar röken från skorstenarna stiga rakt upp – det är vindstilla. Då producerar vindkraftverken ingenting, trots att det är då elen som mest behövs.

Olof von Kogerer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare