Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vi måste våga vara vuxna – för barnens välmående

All förebyggande verksamhet bland barn och ungdomar handlar för mig om hur vi på bästa sätt kan sätta oss in i hur barnet vi möter tänker och känner.

Det finns vuxna som på olika sätt sviker barnen, inte medvetet men på grund av okunskap. Vad är kunskap? För mig är det att i varje valtillfälle göra det som känns rätt där inne i hjärtat. Hur skaffar vi oss då kunskap om hur vi ska kunna skapa ett samhälle där alla barn får må bra och där vi vuxna vågar vara vuxna utan att svika barnen?

Det finns barn som utnyttjas av vuxna på olika sätt. Barn far illa av att vuxna inte kan hantera relationer mellan varandra. Vi vuxna måste förändra vårt förhållningssätt till barn och ungdomar. Vi måste försöka inse, att de unga gör som vi gör och inte alltid som vi säger. En förutsättning för en positiv förändring för barnen sker när vi vuxna har kunskapen och medvetenheten att våga vara vuxna. Det betyder för mig att se barnet för den det är och inte för det den gör.

Att våga vara vuxen betyder att kunna göra fel och stå för det. Att våga vara vuxen är att inse, att jag en gång också varit ett barn. Att våga vara vuxen är att våga stå kvar när barnet kommer rusande och mår dåligt.

Varje dag dör barn i Sverige, inte på grund av näringsbrist utan på grund av kärleksbrist! Förebyggandets konst handlar precis om detta, att beskriva kärleken och göra rädslan maktlös.

Claes Mankler, Bjursås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel