Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vem ska betala för att montera ner vindkraftverken om 30 år?

 
Vindkraft på Ripfjället
Visa alla artiklar

I det utkast till avtal mellan Malung-Sälens kommun och WPD Ripfjället AB (punkt 12) har det föreskrivits att 1,5 miljoner/kraftverk ska ställas som säkerhet för kostnaden för nedmontering av vindkraftverken när de tjänat ut om 30 år eller senare. Det har inte föreskrivits hur säkerheten ska ställas. Ska beloppet nedsättas hos länsstyrelsen eller ska det ställas bankgaranti?

I avtalet är inte föreskrivet någon indexuppräkning med den inflation som kommer att ske. I Sverige har knappast något vindkraftverk av denna storlek skrotats. Så man vet inte i dagsläget kostnaden för nedmontering.

Risken finns även att när vindkraftparkens ekonomiska livslängd tjänat ut, försätts bolaget i konkurs. Kostnaden att montera ner och städa upp kommer då att hamna på Malung-Sälens befolkning som i dag är mellan 20 och 35 år.

Bengt A Liss, Leksand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare