Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vattenskotrarna praktiserar inte gott sjömanskap

Problemet med vattenskotrar tas i stort sett endast upp i relation till var de får och inte får användas. Rättsläget är oklart kring skotrarna då svensk lag kolliderar med EU-lagen. Jag menar dock att det stora problemet är bristande sjömanskap. Detta finns reglerat i svensk lag och kolliderar inte med EU-rätten.

1.2 Sjölagen 6:2 – i sjölagen 6:2 första stycket går att läsa följande om det sjömanskapsanknutna aktsamhetskravet vilket är grundläggande för svensk sjörättslig lagstiftning: "befälhavaren skall se till att fartyget framförs och handhas på ett sätt som är förenligt med gott sjömanskap".

Jag är förvånad över att svenskt rättsväsende inte tar upp något fall som kan drivas fram till ett prejudikat som klargör rättsläget med hänvisning till sjölagen. Det finns många filmer på körning som, enligt mig, inte kan anses vara gott sjömanskap. Polisen behöver ju bara besöka en sjö en solig, vacker dag för att se hur det ser ut.

Svensk lag finns

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare