Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Varför tror ni kärnkraften har skorstenar?

 
EU-valet i Dalarna 2019
Visa alla artiklar

Flertalet riksdagspartier säger sig ha förstått klimathotet. Glädjande! Men vissa tänker bakvänt och återvänder till antikverade energikällor som utväg (likt liberalen i DT den 4/5).

Det påstås att kärnkraftverk är ”rena”. I verkligheten släpper dessa ut 125 g/kWh, medan sol, vind och vatten ligger på 5 respektive 20 (mer för stora vattenkraftverk). Varför tror ni kärnkraftverk har skorstenar?

Också inför folkomröstningen 1979-80 påstods kärnkraften vara räddningen från kol, olja och djävulen själv. Vad hände? Sedan dess har all förbrukning, alla utsläpp ökat mer än någonsin. Kärnkraften är således en stor del av problemet med västerlandets överkonsumtion/utsläpp, ingen lösning. Liberalerna (folkpartiet) och sossarna lurade väljarna med sin ”Linje 2”.

Nya kärnkraftverk tar decennier att bygga. Den tiden finns inte. Där jag bor täcks taket av solceller, det tog 1,5 år inklusive demokratisk process och uppförande. Havsvindkraftprojektet Arcona (385 Megawatt) tog tre månader. Exempel på billig el som kan ladda batterier, pumpa vatten och producera bränslen av el, exempelvis vätgas att ersätta fossila bränslen vid produktion av stål, cement och så vidare.

Detta är känd teknik, och beträffande EU-valet: Europa kan redan hur sådan el distribueras i elsystemet. Rösta för framtiden och mot gammalmodiga kampanjer från rika olje- och kraftverksbaroner och deras liberala kompisar.

Källor: Stanford University, USA (2009) och Tomas Kåberger i ETC, 6/5 2019.

Erik Eriksson

Medlem av Folkkampanjen Mot Kärnkraft/Kärnvapen och MP Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare