Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Varför töms Vällan på vatten?

Jag tycker att det är oerhört provocerande att Falu kommun har ett avtal med Stora Enso om att tillhandahålla gratis processvatten till driften av rödfärgsverket. Stora Enso Oyj är ett börsnoterat företag som mycket väl har råd att köpa vatten till sin rödfärgstillverkning. En liten insjö som Vällan behöver ha sitt vatten ifred.

Vällan försörjs med vatten från några vattendrag där sommarstugeägare har tätat utloppen för att få behålla sitt vatten. Det medför att Vällan endast fylls på med regnvatten. Det lilla tillskottet räcker inte på långa vägar för att försörja Stora Enso med det vatten de behöver. Följden blir en halvtom sjö med stinkande frilagda dybäddar som resultat. Helt oacceptabelt år 2020.

Varför värnar inte Falu Kommun om vår lilla insjö som än så länge innehåller flodkräftor? Hur länge ska detta pågå? Nu är det slutet av maj. Sommaren har inte ens börjat och vattennivån är redan orimligt låg.

Boende vid Vällan

Svar direkt: Avtalet om processvatten innebär ett flöde om ca 10 liter per sekund vilket påverkar Vällansjöarna minimalt. Utöver Vällansjöarnas behov måste även nedanförliggande vattendrag levande hållas, exempelvis utloppet mot sjön Liljan samt Krondikes- och Gamla Bergsdammarna. Falu kommun har lyft frågan om reglering av ovanförliggande dammar då förutsättningar i dag inte finns för en bra samverkan i vattenhushållningen inom tillrinningsområdet.

Kommunen har även uppvaktat Länsstyrelsen gällande möjlighet att reglera utflödet från Norsbodammen ner mot sjön Liljan.

Falu kommun har ambitionen att levande hålla hela kulturlandskapet inklusive vattenhushållningen. En särskild plan för detta diskuteras med fritids- och kulturförvaltningen.

Jan-Åke Holmdahl

Vattensamordnare och förvaltare av Vällansjöarnas reglering

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare