Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Var tredje vårdplats i Dalarna är stängd –hyrsjuksköterskor är ett måste för att klara sommaren

Enligt en genomgång av SVT Nyheter i Dalarna är antalet vårdplatser i länet nu färre än på många år. För ett par veckor sedan var 241 av de totalt 744 vårdplatser som ska finnas i landstinget stängda.

Inom division kirurgi är situationen mycket besvärlig, 108 av 250 vårdplatser, eller 43 procent av vårdplatserna är just nu stängda.

Problemen med de stängda vårdplatserna relateras huvudsakligen till den stora bristen på sjuksköterskor.

– Konsekvenserna för patienterna blir att det bara är de som är akut sjuka eller de som har cancersjukdomar som får sina operationer. Patienter med godartade tillstånd, som kan innebära jättemycket lidande och påverkan på livskvaliteten blir tyvärr väntande i långa köer, säger Kristina Jennische, ledamot i Dalarnas läkarförening, till SVT Nyheter Dalarna.

Kristdemokraterna och övriga i Sjukvårdsalliansen anser att, likt Gävleborg, borde vi använda oss av hyrpersonal bland sjuksköterskorna för att klara sommaren för personalen och vården av länets patienter.

Birgitta Sacrédeus, oppositionsråd (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare