Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Var tog jämställdhetsfrågorna vägen i valet 2018?

Tänk, att allt är så annorlunda nu valet 2018 jämfört med valet 2014! Då ville alla partier konkurrera ut Feministiskt initiativ och tävlade om att vara det mest feministiska partiet. I år vill alla i stället vara Jimmie Åkesson och mest invandringskritiska. Till och med Vänsterpartiet.

När Jonas Sjöstedt i somras höll tal i Almedalen var det om fattigdom han talade, feminismen var så gott som bortblåst.

Och under Vänsterpartiets politik A till Ö på hemsidan hittar du varken något "feminism" eller "jämställdhet", i stället talar man om "jämlikhet", och i samband med det mest om fattigdom och klasskillnader.

Och när partierna 2014 slog knut på sig själva i försök att lova flest pappamånader vill nu både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna ta bort alla pappamånader, och resten av alliansen inte se några fler.

Beror denna utveckling på att jämställdhet nu har uppnåtts? Knappast. Kvinnors lön är i dag 88 procent av mäns lön.

Om allt fortsätter som nu räknar man med att kvinnors löner är jämställda med mäns först år 2050. Kvinnor tar fortfarande det största ansvaret för barnen och ligger betydligt sämre till vad gäller stress och psykisk ohälsa.

Och som grädde på moset har vi alltså nu även ett parti med runt 20 procents stöd som driver frågan om sambeskattning och begränsad aborträtt.

Det är bra att de rödgrönrosa ännu vill ha fler pappamånader. Men det är inte utan att man önskar sig att partierna förmådde stå upp mer stadigt för det som bevisligen gör samhället mer jämställt.

I stället för att som nu så ängsligt anpassa sig efter de rädslor som ganska naturligen kan uppstå hos män och andra privilegierade grupper när länge underordnade grupper som kvinnor och invandrare faktiskt börjar ges en större plats på deras arenor.

Feminist javisst

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare