Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vägfrågan i Leksand kan bara lösas med dialog

Vägfrågan i Leksand kan bara lösas genom dialog. Kommunen och Lantmäteriet har en bra dialog. Vi som ska betala kalaset är inte med i matchen. Tänk om dessa tre parter kunde sätta sig ner tillsammans och ta tillvara på den kompetens som finns ute i byarna.

En liknelse kan göras angående dagens situation: Kommunen ringer dig en dag och talar om för dig att du ska köpa en ny bil. Du säger nej, jag behöver ingen ny bil och vill inte beställa någon ny dyr bil. Jo, säger kommunen, vi har bestämt att du ska gå till dyraste bilfirman i stan, lämna kort och kod och säga till försäljaren att dom får bestämma modell och priset samt att dom kan väl ringa när affären är klar.

Vi i byarna har full förståelse att vägfrågan måste lösas. I vissa byar råder det en komplicerad situation för att få till gemensamhetsanläggningar (GA), medan andra har en enkel och homogen struktur som ger enkla andelsberäkningar.

Om kommunen går med på dialog, kan vi komma framåt eftersom det inte går att bedöma alla byar lika efter samma modell.

Tills dialog infinner sig har vi endast chansen att säga nej till GA-förrättningar, i syfte att få en tidsfrist till att kommunen redovisar alla parametrar, exempelvis vad är det för vägstandard vi förväntas ta över?

Det olyckliga ”avtalet” om vägskötsel kan ingen by skriva på, eftersom avtalet inte är funktionellt och ej följer sedvanliga avtalskrav.

Kommunen, ta ett omtag och börja med dialogen!

Positiv bybo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare