Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vad kostar de bemanningsanställda vården?

I slutet av året tänkte jag tillbaka på allt, som har skrivits för och emot privatisering inom sjukvården. Ingen av skribenterna tycks ha brytt sig om hur mycket sjukvård vi får för våra skattepengar. Det är ju det som är intressant.

Hur effektiv är egentligen vårdapparaten? Då får man titta på hur mycket administrationen kostar, hur många undersökningar som varje vårdlag utför per vecka, hur många operationer som varje vårdlag utför varje vecka, hur många vårdplatser man har varje vecka i förhållande till befolkningen.

Dessutom kan man titta på väntetider till undersökningar, behandlingar och operationer och hur dessa påverkas av neddragning eller stängning av avdelningar och vårdplatser under del av året.

Hur mycket kostar inhyrning från bemanningsbolag per år? Det sägs att detta kostar väldigt mycket. Kan alla dessa pengar i stället användas till fler vårdpersonal så att de behöver jobba var tredje helg i stället för varannan?

Det skulle medföra en attraktiv arbetsplats, som gör att folk vill utbilda sig och ta jobb inom vården liksom stanna, samtidigt som man då har tillräcklig personal till att ha öppet året runt samt tid till ledsagning av personal under utbildning.

Förmodligen skulle det också medföra att man klarar pandemier med färre helt utmattade medarbetare sjukskrivna.

Medborgare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare