Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Vad har blivit bättre av privatisering?

Borde inte samhället ta ansvar för samhällsviktiga funktioner? Vad har blivit bättre i landet efter alla privatiseringar där ingen har samhällsansvar? En fri marknad satsar bara där det lönar sig och konsekvensen blir att samhällsväven dras isär, landsbygden lämnas därhän.

I riksdagen har man lämnat devisen ”hela landsbygden skall leva” för ”hela landsbygden ska växa” samtidigt som verkligheten ser helt annorlunda ut. Ökad valfrihet och pressade priser må gälla städerna där ekonomiskt underlag finns.

Ett par exempel är Postnord, med samhällsuppdrag, som ska hänga med i prisracet mot Citymail och Bring som bara tog göd-kalvarna och därför höjer portot, slopar utdelning varje dag drar ner servicen.

Eller Telia som när det börsintroducerades för 20 år sedan, genom näringsminister Björn Rosengren (S), inte fick något samhällsansvar vilket innebär att ingen på teleområdet har det i dag.

Resultatet ser vi när det gäller telefoni och bredband i glesbygd, dålig täckning, ingen fiber och bort med kopparnätet.

Så här går det att fortsätta, samhällets viktigaste områden har släppts till den fria marknaden och där satsar man där det är lönsamt. Landsbygden är inte lönsam och samhällsväven har rivits isär. Blir rent komiskt när man i regeringen har en landsbygdsminister, å andra sidan syns hen aldrig.

Gör om gör rätt, låt hela samhället leva!

PG Eklöf

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare