Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vad görs för att fler killar ska välja kvinnodominerade yrken?

Det görs en hel del i samhället för att försöka få tjejer och kvinnor till mansdominerade gymnasieval, jobb eller sporter. Det har på många sätt gett resultat och allt fler kvinnor har börjat jobba inom de mansdominerade yrken som finns, exempelvis lastbilschaufför. Fortfarande finns en hel del att jobba på för att få in fler kvinnor i teknikbranschen, eller andra yrken och gymnasieval som fortfarande en liten andel kvinnor väljer.

Men vad gör man egentligen för att fler killar ska välja kvinnodominerade gymnasielinjer som barn och fritid, frisör eller estetiska program som bild och dans?

När jag skulle välja gymnasium i 9:an bjöds tjejerna in på träffar för teknikprogrammet, men killarna fick inte göra något sådant.

Det är viktigt att börja satsa mer på att få in mer män och killar i kvinnodominerade yrken, linjer på gymnasiet och universitetet. Att som kvinna börja arbeta inom exempelvis försvarsmakten där majoriteten är män anses ofta som coolt och häftigt, men att som man jobba som frisör är inte alls coolt eller häftigt längre.

Det är viktigt att vi jobbar för att främja en jämn könsfördelning på arbeten. Arbetsplatser med jämn könsfördelning har lägre sjukfrånvaro, det gynnar utveckling på arbetsplatsen att ha en mångfald med kvinnor och män.

Erika Frank

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare