Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Utred ekonomin innan man sätter igång ytterligare VA-utbyggnad i Falun

Det finns fortfarande stora risker att Falun kommer att drabbas av extremt höga kostnader för utbyggnad av vatten- och avloppsnätet. Det finns områden där kostnaden per anslutningspunkt skulle överstiga en miljon kronor. Hela risken bygger på ett inbyggt systemfel.

Miljöförvaltningen och myndighetsnämnden gör sitt jobb att peka ut områden med bristfällig vatten och avlopp. Ekonomiska bedömningar ingår inte. Sedan går ärendet vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Av naturen är ledamöter med djupa kunskaper i samhällsbygge och miljö där en liten minoritet. Därför klubbas beslutet ofta utan djupare diskussion.

För att komma runt problemet behövs en grundlig beredning med expertis från alla håll där alla aspekter – även tekniska och ekonomiska – för en förbättring av situationen i områden med bristfällig vatten och avlopp belyses och alternativa lösningsförslag tas fram.

Såväl den enskilde som samhället har begränsade resurser. Om man spenderar allt på optimalt vatten och avlopp finns mindre resurser kvar för vård och skola. Det kan inte vara meningen. Även miljökrav måste hållas på en rimlig nivå och nyttan vara proportionerlig kostnader. Det finns faktiskt någonting mellan allmän VA och inte göra någonting alls.

Falun bör inte besluta om ett enda område till med allmän vatten och avlopp innan utredningen om alla ekonomiska, tekniska, miljö- och hälsoaspekter är klar.

Dietmar Gleich (L), Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare