Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ungdomar riskerar utvisning – samhället måste hjälpa till

I år vid det härliga studentutspringet när björkarna lyste grönt och doften av hägg och syrén låg tung var det ett antal elever som hade extra anledning att vara glada – jag syftar på de ungdomar som kommit till Sverige som ensamkommande flyktingar.

Nu tar många av dem studenten efter att ha gått minst fem år i svensk skola. Flera av ungdomarna, många från Afghanistan (eller rättare sagt Iran där flertalet växt upp trots att deras pass visar Afghanistan), kom till Sverige efter det datum då endast tillfälliga uppehållstillstånd godkändes.

Den tillfälliga gymnasielagen gav vissa en möjlighet att börja, alternativt att studera färdigt på gymnasiet. Nu befinner sig dock de här personerna i situationen att de inom sex månader måste ha ett fast arbete alternativt ett arbete med minst två års anställning. Kravet är också att arbetet ger en lön som de kan försörja sig på och att anställningsvillkoren är minst i nivå med svenskt kollektivavtal. Kraven gäller alla som har tillfälligt uppehållstillstånd.

Här finns alltså en resurs – utbildade, unga människor som vill jobba. Flera av dem jobbar gärna som till exempel undersköterskor. Hur kan näringsidkare, entreprenörer, ideella föreningar, kommun och region hjälpa till?

Det krävs av dessa ungdomar att de senast i december i år ska ha ett fast jobb. Lyckas de inte med detta kommer de att utvisas. Det är inte bara inhumant utan även ett enormt slöseri med samhällsnyttiga resurser, bra människor och medborgare. Att bli utvisad innebär också en enorm förlust av tid och pengar som lagts ner i flera år. Så snälla, hjälp till ni som kan!

Gunilla Dahlström Ekberg, god man till ensamkommande ungdomar i Falun och Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare