Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Tyvärr har Borlänge tätpositionen i Sverige

Som framgår av statistik från Statistiska centralbyrån avled cirka 20 procent fler i Falun än i Borlänge januari–april åren 2018–2019. I år är det i Borlänge som har flest avlidna, cirka 42 procent fler än i Falun.

Alltför många har avlidit inom kommunens äldreboenden och inom kommunens hemtjänst. Tyvärr har Borlänge tätpositionen i Sverige.

Vad beror den stora förändringen på? Vad kan man göra för att förbättra äldreomsorgen i Borlänge? Jag tror att en betydande del beror på ledarskapet inom äldreomsorgen.

Kännetecknande för en organisation med ett gott ledarskap är:

• Delegering av ansvar och befogenheter, ekonomiska och medicinska. Detta gäller inom hela organisationen från biträde till politiskt ansvarig.

• Kompetenta och engagerade chefer som anställer motiverade och engagerande personal med rätt utbildning.

• Ständig utveckling av personal.

• Nödvändig och rätt skyddsutrustning finns och används. Chefer som säger att viss utrustning inte behövs bör bevisa detta genom att själv utsätta sig för smitta med den utrustning som chefen förordar.

• Kontinuerlig uppföljning av verksamheten och vid avvikelser ha förmåga att snabbt korrigera avvikelser.

• Synligt ledarskap. Chefer ska komma ut bland personalen, inte för att styra utan för att se, motivera och lyssna.

• Rak och framför allt öppen konversation. Personal ska inte hotas för att man talar med anhöriga och media. När sådana hot förekommer måste överordnad chef ingripa och se till att korrigeringar görs inom organisationen.

Om inte krafttag vidtas kommer äldreomsorgen i Borlänge, som idag kan liknas vid ett havererat skepp, sluta som ett vrak. Anna Andersson har sagt att det finns många äldre i Borlänge, som fortfarande bor hemma, fast de borde utnyttja äldreomsorgen. Som det ser ut nu flyttar jag till Falun när jag behöver omsorg.

Pensionär

Svar direkt:

Det är nedslående siffror som presenteras kring avlidna på Borlänge kommuns äldreboenden och i hemtjänsten och jag förstår din oro. Våra tankar går till alla anhöriga, också till våra chefer och medarbetare.

Varför så många avlidit på Borlänge kommuns äldreboenden har vi inget säkert svar på. Smittan kom till Borlänge i ett tidigt skede, något som då gjorde det svårt för oss att dra lärdomar från andra kommuner. Däremot har vi under hela pandemin samarbetat och haft dialog med Region Dalarnas smittskyddsenhet och konsekvent följt riktlinjer och rekommendationer från dem och Folkhälsomyndigheten.

För att begränsa smittspridningen har vi vidtagit en rad åtgärder. Över 2800 chefer och medarbetare inom vård och omsorg har utbildats genom ett anpassat utbildningspaket om covid-19 och basala hygienrutiner. Vi är noga med att åtgärda fel och brister som identifieras i våra risk- och konsekvensanalyser.

Tillsammans med övriga dalakommuner och andra aktörer har vi säkerställt tillgången till säkerhetsklassad skyddsutrustning och rådgör på daglig basis med smittskyddsenheten på Region Dalarna. I vår täta kontakt med smittskyddsenheten får vi också riktlinjer för när, hur och vilken skyddsutrustning som ska användas.

Vi ser nu att flertalet av våra boenden är smitt- och symtomfria, det är glädjande att våra åtgärder verkar ge effekt.

När det gäller personalens rätt att uttala sig håller jag med dig, alla Borlänge kommuns anställda har rätt att kontakta media och föra dialoger med anhöriga. Lika viktigt är det att ha en öppen dialog på arbetsplatserna, framför allt i den unika och svåra situation vi befinner oss i.

Anna Andersson, chef för sociala sektorn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare