Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Tillbaka till ritbordet – en mänsklig livsmiljö på Åkerö, tack

Annons

Leksands kommun vill bygga en ny stadsdel på Åkerö, med malplacerade höghus som skulle påverka Leksands karaktär drastiskt.

Ett stort antal är emot bygget, ”det här sticker ut rejält” säger samhällsutvecklingschef Åke Sjöberg. Därför torde det vara väldigt märkligt om de fortsätter med sina planer som om inget hade hänt.

Mycket har sagts och någon har tagit illa vid sig av oppositionens ”aggressiva” språkbruk. Är inte tilltaget att föreslå en mur av höghus en mångdubbelt grövre förolämpning mot kommuninnevånarna?

Man gör alla en tjänst om man anpassar de nya byggnaderna till den befintliga omgivningen och satsar på en mänsklig livsmiljö på Åkerö. Det är i sammanhanget värt att framhålla arkitekt Thomas Ericsson som skriver i tidsskriften Arkitekten 8 maj 2019: ”Bevara Varbergs unika identitet...Varberg skulle bli lik vilken annan stad som helst, som hejdlöst får fördärvas av nuvarande kortsiktiga och trendiga exploateringsintressen”.

Detta gäller även för Leksand. Vi får se om kommunen kan gå befolkningen tillmötes, och att de har den goda smaken att inte ta beslut runt semestertider för att undvika protester. Skulle så ske skulle förtroendet för kommunen sjunka till en bottennivå. Turister besöker och spenderar pengar i Leksand för dess trevliga omgivning och bebyggelse, inte för att beskåda flertalet dominerande höghus som är typiskt för Stockholms förorter. Engagera specialister som förskönar inte tvärtom. Tillbaka till ritbordet!

HW 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare
Annons