Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Tidningsanka

Annons

Jag har idag läst något som måste vara den största tidningsankan i tidningens historia. Det handlar om den person som på grund av hemokromatos inte fick lämna blod utan man slängde bort blodet, vilket är helt korrekt.

Det finns en anledning till att man tappar blodet – järnvärdet är för högt och då kan man ju inte ge det till en annan patient heller. Istället gör man om det till en språkfråga och tror att det handlar om att patienten pratar dålig svenska.

Visst till viss del gör det ju det. Jag tycker att man kunde ha betydligt bättre faktagranskning än att googla lite på hemakromatos och ställa ledande frågor om språket istället för att ställa frågan varför kan man inte använda blodet från någon med nämnda sjukdom.

Förundrad Sjuksköterska

Svar direkt: Faktakoll gör vi alltid i samband med att vi skriver artiklar. I det fall du tar upp så är det mycket riktigt så att vi berättar om Richard som har hemokromatos och som inte får lämna sitt blod. Men inte på grund av sjukdomen – den är i ett stadium som, enligt sjukvården, innebär att det är fullt möjligt att lämna blod.

Han har också fått läkares godkännande att göra det. Som reportern skriver i artikeln, så handlar det i det här fallet istället om att Richard inte bedöms klara det svenska språket på ett sätt som skulle vara säkert för honom som blodgivare och, i nästa steg, för mottagaren av blodet.

Linda Solum, nyhetschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare