Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Tiden är inne att byta biff mot böna

Ja, visst är den varma, gröna och ljusa sommaren i Dalarna alldeles underbar? Bortglömd är den kalla, livlösa och bleka vintern. Men övergödningen av Östersjön och klimathotet är två orosmoln som ruvar i horisonten. Nu är stunden inne att byta biff mot bönburgare och grunda nya – hållbara –matvanor inför hösten.

Algblomningen som slukar Östersjöns syre har redan börjat komma igång på grund av värmen. Djurindustrin göder den ytterligare med gödsel som rinner ut i Östersjön. I dagsläget är en bottenyta stor som Danmark utan syre. De djur som inte kan fly kvävs långsamt till döds.

Sommarhettan har varit intensiv hittills i år. Köttfabrikerna eldar på brasan genom att pumpa ut enorma mängder växthusgaser i atmosfären i form av metangas, lustgas och koldioxid.

Solen och semestern uppfyller Dalarna med glad och avspänd atmosfär. Passa på och våga testa växtbaserad mat som inte skadar vår miljö!

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare