Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Tänk dig för vad du lägger upp på sociala medier, det kan användas emot dig

Idag ser vi social medier som en självklarhet. Många personer gillar att lägga upp inlägg på sig själva, deras hundar och en massa annat. Men vad innebär det för risker? Upp till hälften av alla ungdomar mellan 16-20 år har blivit utsatta för olika brott via sociala medier. De här siffrorna på att vi måste vara  försiktigare med vad vi lägger upp.

På de senaste åren har brott, hot och kränkningar blivit allt vanligare via sociala medier. Enligt SVT ser vi en kraftig ökning vad gäller sexualbrott, främst mot tjejer i tonåren.

Du lägger säkert upp eller skickar iväg hundratals bilder i veckan via Snapchat och Instagram. Tänk på att varje bild som du lägger upp har alla personer med internetuppkoppling tillgång till. Många av dina bilder kan du ta ner från ditt konto igen om du inte är nöjd med dem, men många bilder sparas också på något vis och internet glömmer inte. Det kan då leda till att dina bilder missbrukas.

Tänk på det hela som ett gammalt fotoalbum där det finns gamla bilder på dig för två-tre år sedan där du gjorde något riktigt pinsamt. Skulle du kunna tänka dig att visa de bilderna för klassen? Troligtvis inte. Varför händer det då på sociala medier?

Vad kan man nu göra för att skydda sig. Jo, innan du lägger upp en bild på social medier måste du titta igenom bilden efter något som du skulle kunna hotas med eller där du ser att du inte skulle vara nöjd med den om ett eller två år. Till exempel om någon kroppsdel syns väldigt bra eller om du gör något fult ansikte, så kan det vändas emot dig.

Hur roligt det än känns för stunden, om du inte tänker dig för kan det få ödesdigra konsekvenser.

 

Orolig Högstadieelev

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare