Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Täckningen i landsbygden blir minst lika bra i framtiden

SVAR: På insändaren "Hur blir framtidens mobiltäckning i Dalarna, egentligen?" den 21/7.

Dagens 4G-nät, liksom 2G (GSM), täcker 90 procent av Sveriges yta och mer än 99 procent av befolkningen. Just nu miljardsatsar vi på att bygga ut 5G och stärka 4G-nätet ytterligare, det innebär att 5G fram till år 2025 får samma täckning som dagens 4G-nät och som en del av moderniseringen uppdaterar och fördubblar vi även kapaciteten för 4G-näten över hela Sverige.

2G-nätet och dess räckvidd du beskriver baserar sig på lägre frekvensband, vilket når större områden. Även 4G och 5G byggs i lägre frekvensband sett till de områden som kräver längre räckvidd, som exempelvis på landsbygden. Högre frekvenser med kortare räckvidd använder vi i tätbefolkade områden med många människor och uppkopplade saker. Täckningen kommer därför vara minst lika bra i framtiden, på många ställen bättre. Nu hoppas jag verkligen inte att du råkar ut för ett dike, men är övertygad om att ett bättre och mer modernt nät är en trygg lösning för dig om så skulle vara fallet år 2025.

Önskar dig en fortsatt fin sommar,

Roija Rafii, pressansvarig Telia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel