Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Tack till Sören Hellberg

Tack, politiker Sören Hellberg (C) för att du genom åren har gjort så mycket gott för Torsångsborna. Som kyrkopolitiker räddade du Torsångs kyrkoförsamling efter ett mindre juste lappkast. Du har förtjänstfullt engagerat dig som omsorgspolitiker under kommunfullmäktiges ledning.

Men varför gör du nu karriärens värsta lappkast i fullmäktige och säger ja till att bygga intill Uvbergsviken? Är det under kommunalrådet och centerkvinnan Karin Örjes befäl som du tvingas tänka om? Hon som numera stryker makten (S) medhårs i par med liberalernas råd Monica Lundin som också lappkastade.

Sture M

Svar direkt: Tack för ditt beröm. När det gäller att bevara Torsångs Församling har vi inom Centern och förresten ett enigt kyrkoråd, kämpat för att få behålla Dalarnas äldsta församling. Men de förutsättningar som redovisades för oss vid det första beslutstillfället medgav inte möjlighet att kunna behålla Torsångs Församling. När det "fem i tolv" blev klart att vi fått felaktiga förutsättningar var vi snabba att ändra oss och fick behålla vår församling.

Centerpartiet försöker alltid att hitta de bästa lösningarna genom att lyssna på alla olika uppfattningar. Det har vi gjort i frågan kring detaljplanen för Uvbergsviken där vi kommit fram till att genom de ändringar som gjorts i planen från det första utkastet till det som nu antagits har man gjort en avvägning så att vi både släpper fram möjligheten att bygga men samtidigt behåller möjligheten till att nytta Giraffberget och Hagudden för friluftsliv och rekreation.

När planerna för Uvberget och Uvbergsviken presenterades första gången agerade jag kraftfullt och fick då kommunstyrelsen att ta ur planen för Uvbergsviken. I den planen skulle man tillåta bebyggelse 30 meter från badplatsen. Den nu antagna planen ger ett strandskydd på 70 meter, samma som gäller vid Ymervägen och Heimdalvägen.

Det har förtydligats att området ska utvecklas och skötas som skog. Det begränsar insynen. Beslutet medger att man får bygga två hus om tre våningar. Det behövs lägenheter som är tillgängliga även för rörelsehindrade. Jag har själv blivit påmind om dessa behov då jag drabbats av cancer och har problem att ta mig fram. Jag vill gärna kunna bo kvar i Torsång.

Som politiker har jag ansvar för, att när beslut tas, göra avvägningar som gagnar Borlängeborna. Det är dessutom känsligt när man bor i grannbyn Björklunda och det vore enklast att säga bygg inte här utan någon annanstans. Men jag känner ett större ansvar och därför har vi bedömt att detaljplanen är en acceptabel kompromiss utifrån de förutsättningar som nu gäller. Vi ser fram emot att nya boende och andra ska kunna ta del av den härliga oasen Hagudden och motionsspår.

Sören Hellberg, Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare