Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Synnerligen odemokratiskt av Ludvikahem och kommunen att köra över oss boende

Bryr sig Ludvikahem och våra kära kommunalråd Leif Pettersson (S) och Håge Persson (M) mer om pengar än sina skötsamma skattebetalare som bor i dyra lägenheter i Pluto och förutom sina höga hyror även betalar deras höga löner?

Den som ställer denna fråga är en 84-årig före detta lärarinna som har bott i Ludvika sedan 1959 och i en fin, dyr lägenhet i Pluto sedan drygt tio år.

Jag gick på mitt livs första kommunfullmäktigesammanträde den 1 juni 2020 som åhörare, utan rätt att yttra mig. Ärendet var försäljning av tre fastigheter i Ludvika, bland annat Pluto, till ett Gävlebolag. Försäljningen stöddes av Socialdemokraterna och Moderaterna med de båda kommunalråden i spetsen. Socialdemokraterna och Moderaterna segrade med en enda röst.

Debatten rörde sig inte om det, i mitt tycke, viktigaste. Nämligen att ifrågasätta hur mycket Ludvikahem och kommunen egentligen skulle tjäna på affären och riskera med att sälja till ett bolag i Gävle som varken kommunen, Ludvikahem eller vi hyresgäster har minsta kontroll över.

Lyckligtvis överklagade Lars Handegard (V) beslutet och gav mig en liten tidsfrist.

Problemet både när det gäller Pluto och den andra centralt belägna fastigheten är att de största hyresinkomsterna inte kommer från hyresgäster som snällt betalar de höga hyrorna ur egen ficka. Det är istället kommunen som betalar hyran för många lägenheter. Den kostnaden drabbar väl kommunen ändå, samtidigt som Ludvikahem mister intäkterna?

Det finns två förskolor i Pluto-området. Vad kommer att hända med dem, LSS-boendet och damfriseringen?

I det andra huset finns bara tolv hyreslägenheter som är byggda betydligt senare än dem i Pluto och därför är de betydligt dyrare per kvadratmeter. Där finns också affärslokaler och framför allt biblioteket. Vad kostar det i hyra eller tänker kommunen försöka komma undan den utgiften?

Min erfarenhet av tio år med Ludvikahem är att VD Ulf Rosenqvist och styrelseordföranden Ingvar Henriksson (S) har tillåtits att tjäna mer än någon annan på invandrarvågen 2015. Då fick Ludvikahem alla sina lägenheter uthyrda vilket aldrig hänt förut. De första två åren betalade staten och därefter kommunen. Ludvikahem fick bygga ett nytt, flott servicekontor och fler nya dyra lägenheter i Tjädern.

Vi som bor i större lägenheter och en del äldre villaägare har fått utskickade erbjudanden om att flytta dit. Men det vill vi inte.

Visserligen har vi märkt att servicen har blivit sämre men så länge vi i Pluto har vår utomordentlige, snälle och hårt arbetande vaktmästare Alf Simonsson kvar så har vi det bra. Men han ska snart gå i pension och vad händer då?

Vi hyresgäster i Pluto undrar över allt detta och varför försäljningen skulle gå så snabbt. Ludvikahem har fått bygga alldeles för många dyra hyresrätter i centrala Ludvika. Det behövs fler billiga lägenheter och bostadsrätter.

Jag anser att det är synnerligen odemokratiskt att kommunen och Ludvikahem har valt att fullständigt köra över oss som bor i Pluto, som trivs där och inte vill flytta men som heller inte vill ha några höjningar av våra redan höga hyror.

Vi vill mycket hellre att Ludvikahem behåller Pluto och satsar mer på underhåll, arbetsförhållanden och löner för vaktmästarna. Eller att Anders Skoglund eller Niklas Andersson får köpa husen. Dem kan vi kontakta och kommunen förlorar varken kontroll eller skatteintäkter.

Stina Myhrman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare