Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Synen på skola och utbildning hos politikerna har inte förändrats

Den 26 november 2008 skriver dåvarande läraren Erik Nordin en debattartikel i tidningen som håller än. Rubriken var ”Rondeller viktigare än barn”.

Synen på skola och utbildning hos politikerna har inte förändrats, då de tydligt visar sitt förakt för lärare och elever i Borlänges skolor genom dess ekonomiska prioriteringar. Borlänge är på en hedrande delande 58:e plats i listan över högst skatter i landet med våra 34,05. Så vad får vi för det här skattetrycket?

Jag önskar att jag skulle kunna säga att vi hade en skola, vård och omsorg i världsklass. Men tyvärr är det mjukvaran som fått stå tillbaka för hårdvaran i denna kommun allt för länge. För det handlar inte om något annat än prioriteringar!

Trots att man har vackra ord i den strategiska planen där man bland annat kan läsa ”Vi skall ha en skola i världsklass med fokus på kunskap och arbetsro, så att alla når sina mål och kan välja sin egen framtid.” Så ges inte rätt ekonomiska förutsättningar för att skapa en sådan skola. Mer pengar behövs till bildningssektorn och fördelningsfaktorerna när man lägger budgeten bör snarast ses över!

Har barn- och bildningsnämnden rätt kunskap, insyn och vet vilka prioriteringar rektorer måste göra när de till exempel möts av problem med elever med särskilda behov? Om detta vet nog inte politikerna mycket i en tjänstemannastyrd organisation men alternativa kostnader måste synliggöras på ett bättre sätt annars kommer dessa negativa överraskningar att fortsätta komma!

Nu är det återigen dags för neddragningar inom skola och fritidshem. Och det slår som hårdast mot de elever som behöver mest stöd. Och elevers, lärare och pedagogers arbetsmiljö.

Jag förstår att man drar i handbromsen när en nämnd går back cirka 43 miljoner och kommunen än mer. Men de styrande beviljade varandra ansvarsfrihet och ger eleverna, lärare och pedagoger skulden med sina ekonomiska prioriteringar.

Borlänges rektorer, lärare och pedagoger finns här för Borlängeborna och gillar utmaningar.

Men nu måste vi säga ifrån när förutsättningarna som ges är så usla så att elevers och pedagogers arbetsmiljö kraftigt försämras. När kommer barn och utbildning bli viktigt för politikerna i Borlänges kommunfullmäktige?

Henrik Anderson

Fritidspedagog Domnarvets skola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare