Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svenska folkets slits isär – "det är kolonisering"

Det händer något i Sverige. Folket slits isär. ”Vi måste ha el” ljuder över landet. Vindkraftsverk växer som svampar, så höga att nacken knastrar för att se toppen. Breda gator och långa kraftledningar anläggs. Tjocka betongfundament trycks ner i skogens mylla. Våtmarker dikas ut. Kultur- och fornlämningar darrar. Djuren skräms bort, fåglar flyr, insekter dör. Människor protesterar. Allemansrätten sätts ur spel.

Sveriges energipolitik delar upp och splittrar folket. Det blir polariserat och svårdiskuterat. Delaktighet är obefintlig. Ingen är intresserad av att föra diskussionen på en annan nivå. Samtidigt ruvar stora bolag i bakgrunden och kommunerna är ett lätt byte. Skola, vård och omsorg kostar. Elen ska ut på marknaden, ut i Europa för att bidra till grön el. Men samtidigt blir det gröna mindre i Sverige.

Fäbodstugan med sin åldriga fäboddrift blir ett minne blott. Fritidshus sjunker i värde. Kvar finns ett polariserat samhälle med å ena sidan förtvivlade människor som förlorat en del av sin kultur, å andra sidan nöjda människor som nu får tryggad el till sina datorer. Det är kolonisering. Det har hänt i historien om och om igen. Nu sker det igen. Människor tappar sin identitet och fotfäste i tillvaron. Platser tappar sitt historiska värde. Identitet som funnits nedärvd sedan generationer – berättelser, arbete och slit – klipps abrupt av. Men vindkraftsbolag, elbolag och kommuner har kortsiktigt fått plus i sina kassor. Demokratiska värderingar och inkludering har dock hamnat på minus.

Bente Mellquist Danielson, född, uppvuxen och boende i Malung

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare