Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Svensk äldreomsorg behöver en kriskommission!

År efter år har det rapporterats om kommuners nedskärningar i äldreomsorgen, sällan om tillskott eller förbättringar. Vi i SPF Seniorerna och andra har länge krävt förändring men bristerna har bestått. Nu kan ingen längre blunda för verkligheten.

Personalen inom äldrevården måste ha bättre arbetsvillkor. Det handlar om löner, heltidstjänster, mer inflytande över arbetet, mindre arbetslag, annan styrning och kontinuerliga krav på kompetenshöjning. Omsorgen blir fragmentiserad genom hög personalomsättning, stress och kompetensbrister.

I Avesta och Falun träffar äldre med hemtjänst i genomsnitt 21 respektive 19 olika personal på 2 veckor. Kvaliteten och tryggheten blir lidande. Ingen omsorgstagare ska behöva känna sig otillräcklig eller otrygg med stödet från äldreomsorgen. Både omsorgstagare och anhöriga behöver bättre överblick över sin vård och omsorg – när, var och hur insatser ska utföras.

För att den medicinska kompetensen ska förbättras i hemsjukvård och på särskilda boenden, på ledningsnivå såväl som på golvet, så måste vår region ta ett större ansvar. Bara 39 procent av de på särskilt boende i Avesta anser det vara lätt att vid behov få kontakt med läkare, sjuksköterska eller boendepersonal. I Orsa är det 26 procent.

Även staten måste ta ett större ansvar – skärp Socialtjänstlagen så att äldre får rätt till goda levnadsvillkor och inför nationella minimikrav på kvalitet i omsorgen!

En bred kriskommission för svensk äldreomsorg måste också tillsättas för att analysera dagens brister, snabbt kunna agera för att förbättra situationen och för att komma med långsiktiga lösningar. Kriskommissioner måste också finnas lokalt så att vår röst blir hörd i kommunala och regionala pensionärsråd.

Äldreomsorgen ska inte agera sparbössa längre – den måste prioriteras klart högre framöver.

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna

Ur Alf Nilsson, distriktsordförande SPF Seniorerna Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare