Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svar till Dubbelt betalt för soporna

Annons

När avfallstaxan höjs vill vi gärna redovisa för Borlängeborna varför. Den här gången låg en rad kostnadsökningar bakom ändringarna och vi ville kommunicera alla delar.

Avfallstaxan för det kommunala avfallet höjdes den 1 mars med 6,2 procent vilket motsvarar 9,50 kronor per hushåll och månad för ett standardabonnemang villa.

Den största delen av höjningen kommer av förbränningsskatt som regeringen beslutat om samt kraftiga ökningar av priset för utsläppsrätter. Kostnaderna för själva förbränningen har ökat enligt index, det vill säga kostnader för löneökning och materialkostnader.

Fjärrvärmepriset till kund är enligt undersökningen Nils Holgersson sjätte lägst i landet. Att driva en förbränningsanläggning för energiåtervinning av avfall innebär kostnader. Kortfattat så skulle man kunna säga att förbränningspriset motsvarar driften av förbränningsanläggningen och priset för fjärrvärmen omfattar även fjärrvärmenätet och övriga anläggningar med mera.

Tack vare att Borlänge Energi har både avfalls- och fjärrvärmeverksamheten inom samma bolag så kan vi optimera kostnaderna mot kund och har totalt sett Sveriges näst lägsta priser.

Vänliga Hälsningar!

Christian Olhans

Affärsområdeschef Avfall

Johan Brossberg

Affärsområdeschef Fjärrvärme

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare