Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svar till Bär mössan med stolthet

Du har så rätt Malin Hedlund, Sverige lever och faller med sina företag. I ett kapitalistiskt system satsar och riskerar företagaren sina pengar – har hen gjort en klok investering går företaget med vinst och man får behålla större delen av den i sin egen ficka (eller aktieägarnas ficka). Växer företaget skapas arbetstillfällen som är viktiga för Sverige. Visar sig motsatsen, företaget går inte bra – förlorar man sina pengar.

I nuvarande extrema läge rubbas villkoren. Man hamnar då i ett läge med många frågor som inte har något självklara svar. Staten satsar hundratals miljarder för att stötta företagen och reda upp företagens problem.

Om några månader då krisen förhoppningsvis är över – börjar vi då om som vanligt igen? Storföretagen delar ut sina aktievinster igen – de små företagen stoppar i bästa fall sin vinst i fickan igen. På den ofantliga summan som staten lånat upp ska det betalas räntor och amorteringar. Tänk vad det skulle kunna ha blivit av det skatteunderlaget i sjukvård, åldringsvård, utbildning och tandvård – för att bara ta några exempel.

Är det inte då dags för någon form av "payback time" för dem som har blivit hjälpta. Någon självklar solidaritet från den fria företagsamheten kan vi nog inte räkna med!

Jörgen Gustafsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare