Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svar på Öppet brev till Ulf Berg

Annons

Det är inte utan att man undrar vem som döljer sig bakom pseudonymen Bekymrad skattebetalare. Det är i vilket fall inte omsorgen om skattebetalarnas pengar som har drivit honom eller henne att sätta sig bakom tangentbordet. Bekymrad skattebetalare verkar i själva verket vara av den bestämda uppfattningen att jag bedriver en utrensningskampanj mot obekväma tjänstemän.

De arbetsmiljöproblem som avfärdas som ”snömos” är dock högst verkliga. Till skillnad från artikelförfattaren har jag tagit del av intervjuer med personalen på Kollektivtrafikförvaltningen där det berättas om trakasserier, kränkande behandling och svågerpolitik. Exempelvis har medarbetare inte fått gå på toaletten när de har velat. När en förvaltning har en personalomsättning på 20 procent (naturliga avgångar borträknade) är det något som är fel.

Det är vidare helt befängt att påstå att jag skulle ha haft något inflytande över det internationella konsultföretaget KPMG som har gjort intervjuerna och lyft fram de ekonomiska felaktigheterna.

Att Region Dalarna har förlorat 25–30 miljoner kronor de senaste åren (någon exakt summa är svår att få fram i nuläget) är allvarligt. Det är dock ännu värre att våra medarbetare har farit illa under så lång tid. Dalasamverkans målsättning är nu att stoppa flödet av felaktiga utbetalningar och få på plats ett nytt kompetent ledarskap. Förhoppningsvis kan vi även locka tillbaka en del av de medarbetare som tvingades bort av den usla arbetsmiljön.

Problemen inom kollektivtrafikförvaltningen sträcker sig tillbaka till åtminstone 2014, kanske ännu längre. De första varningssignalerna kom i september förra året. Några månader senare är vi på väg att rensa ut det gamla och bygga upp en ny organisation och – i den mån det är möjligt – få tillbaka felaktiga utbetalningar. Det var det tidigare S-styret som tillsatte den förre förvaltningschefen. Det var under deras styre som varningar om för stora utbetalningar och larm från IT-leverantören nonchalerades och uppenbara jävsförhållanden ignorerades.

Dalasamverkan anstränger sig nu för att städa upp efter åratal av missförhållanden för att skapa en bättre arbetsmiljö och för att se till att skattepengarna inte hamnar i fel fickor. För det förtjänar vi knappast kritik.

Ulf Berg (M)

Ordförande Kollektivtrafiknämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare