Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stoppa nuvarande förslag om E45:an i södra Orsa

Insikten växer. Och med det, det goda motståndet. Trafikverkets nuvarande förslag för nya E45:an bör förkastas av Orsa kommun. Det nuvarande förslaget förstör för många sociala, ekologiska och ekonomiska värden. Och det slukar för mycket mark.

Detta har påpekats av dussintals instanser, och Orsa kommunfullmäktige och Trafikverket måste ta hänsyn till dessa fakta.

Är det brist på kunskap, kompetens eller vilja som gör att Orsa kommun inte kräver att Trafikverket jobbar som man gör i exempelvis Tyskland, Danmark, eller Nederländerna? Där sker utbyggnad av vägar med mycket större hänsyn till jordbruket, landskapsbilden, samt hushållningen av mark.

Varför kan inte Trafikverkets utgångspunkt vid vägutbyggnad vara att rädda absolut varje kvadratmeter mark från att förstöras? Jämfört med hårdgjord mark så bidrar varje kvadratmeter växtbeklädd mark till att minska klimatförändringarna. Och öka vårt kollektiva välbefinnande.

Faktum är att nuvarande förslag förstör oåterkalleligen värdefull mark, medan en tålmodig och intelligent utbyggnad av den befintliga sträckningen ger tveklöst störst samhällsnytta på både kort och lång sikt.

Alternativt måste bredden på nya vägbanor och vägområden (och därmed trafikens hastighet) minskas dramatiskt. Minskade hastigheter och smalare vägområden minskar dramatiskt många av nackdelarna med nya vägbanor.

Undertecknad är en invånare i grannkommunen som gärna fortsätter köra 60 km/h på väg till Grönklitt.

Ekonomen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare