Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stoppa nedrustningen av Borlänges förskolor/skolor – anmäl kommunen till Arbetsmiljöverket

Det är med stor oro och ilska jag följer och ser konsekvenser av de stora neddragningar som nu görs i förskola/skola i Borlänge kommun. Verksamheter som även innan varit hårt belastade.

Exempelvis så har Borlänges skolor år efter år hamnat bland de sämsta i landet i mätningar, som förutom elevers resultat också mäter lärartäthet och andel behöriga lärare (vilket hänger tätt samman med skolresultat), arbetsmiljö, arbetstillfredsställelse, lön etc. Borlänge kommun är också en av de kommuner i Sverige som har högst sjukskrivningstal i landet, där förskollärare och lärare står för en betydande del. Hur mycket pengar kostar inte det? Pengar som istället skulle kunna användas för att förbättra både kvalité och arbetsmiljö. Att inte ha resurser för att göra ett fullgott arbete skapar känsla av otillräcklighet och leder förr eller senare till ohälsa och sjukdom.

Som situationen är idag så prioriterar politikerna på ett sätt som gör att rektorer och skolchef dagligen bryter mot skollagen och arbetsmiljölagen i flera hänseenden.

Den som följt debatten gällande mätresultatet av skolorna i Borlänge har kunnat läsa i tidningen att från början gick Borlänges politiker (b.la Mari Jonsson f.d ordförande i Barn och utbildningsnämnden) ut i tidningen och lovade förändringar och mera resurser för att förbättra rankningen. Borlänges skolor skulle bli i världsklass! Exakt hur detta skulle gå till verkade det inte finnas någon seriös plan för. Resurser och därmed resultatet uteblev och då började politikerna istället att ifrågasätta mätningen. En mått av politisk självrannsakan hade istället varit på sin plats kan tyckas.

När nu Jan Bohman börjat prata om oxfilé så visar det på stor avsaknad av verklighetsförankring. Kan närmast ses som ett hån mot de förskollärare/lärare som varje dag sliter för att få arbetsdagen att gå ihop. Till dig Jan Bohman vill jag säga - ingen personal eller barn i Borlänges förskolor/skolor upplever en miljö som är i närheten av oxfilé. Med tanke på rankningsresultat och den minimala peng som är avsatt för skolmåltid (12,22 kr/barn i grundskolan) så kan vi snart inte ens prata blodpudding.

Det är dags för förändring och att förskola/skola, dess personal och våra barn får de resurser som behövs. Därför vill jag nu uppmana alla föräldrar och personal i förskola/skola i Borlänge (och andra vuxna) att gå in på Arbetsmiljöverkets och Skolinspektionens hemsida och anmäl Borlänge kommuns förskola/skola (kan göras anonymt). Som situationen är idag så prioriterar politikerna på ett sätt som gör att rektorer och skolchef dagligen bryter mot skollagen och arbetsmiljölagen i flera hänseenden.

Vi borlängebor behöver nu gå samman och sätta stopp för den massnedrustning som just nu pågår av skolväsendet i Borlänge kommun, att enbart satsa på nya lokaler kommer inte göra skolan bättre.

Skattebetalare och förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare