Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Stoppa kampanjen mot en av Sveriges vackraste växter!

Sverige är omväxlande. När man åker längs E4:an genom till exempel Småland är vägkanterna extremt magra med bara några grässtrån och en tuva Käringtand här och där. På andra ställen längs vägen är marken bördig med rik och värdefull ängsflora. Den som åker på Värmlands- och Dalarnas vägar vid midsommar möter en verklig fest för ögat. Lupinernas blomprakt följer en mil efter mil!

Jag minns hur vägkanterna såg ut här innan lupinerna kom. Det var inte mycket att hurra för. Lupinerna har kommit för att vi människor behöver skönhet.

Visst går det att ta bort dem om de står fel. Det är inte så svårt att begränsa dem - efter midsommar när de nedre blommorna vissnar klipper man ner dem. Då blir det inga frön och de blommar inte på nytt. Vid de första nattfrosterna lyser de upp i höstdunklet och hinner inte sätta frö.

Dessutom kan man göra nödföda av dem! De göder marken och blasten duger säkert bra att göra biogas av. Har du känt lupinens varma lite peppriga vällukt? En av sommarens höjdpunkter!

Lupinen är en ganska fantastisk växt - om man tänker efter!

Mikael Liljeström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare