Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Står du inte längre upp för den politik ditt parti har drivit?

Sofia Jarl (C) regionråd med ansvar för Dalarnas Hälso- och sjukvård är upprörd över att regeringen inte går in och räddar apoteket i Särna, som nu läggs ner.

År 2009 tog riksdagen beslut om att avreglera Sveriges apoteksverksamhet. Sverige hade då en av världens mest säkra apoteksverksamheter, ett föredöme för många andra länder. Centerpartiet var mest pådrivande i apotekets avreglering. Marknadskrafterna skulle ta hand om en av de viktigaste samhällsfunktioner vi har.

Konsekvensen av apotekets avreglering har blivit att de som bor i större orter, som till exempel i Falun, har fått ännu fler apotek att välja på. Boende på landsbygden har istället fått uppleva hur apotek, som av marknaden inte bedöms lönsamma, läggs ner. Särna är ett exempel.

Minskat statligt ansvar för viktiga samhällsfunktioner ger enligt Centerpartiets ideologi fler aktörer, ökad konkurrens, bättre service och högre kvalitet. Nu har marknadskrafterna slagit till i Särna. Då blir Sofia Jarl upprörd. Hon kräver att staten ska se till att det blir ett fullständigt apotek i Särna med legitimerad personal och inte bara, som nu, ett utlämningsställe.

En fråga till regionrådet Sofia Jarl: Står du inte längre upp för den politik du och Centerpartiet drivit när det gäller minskat statligt ansvar för apoteken?

Emanuel Persson

Svar direkt: År 2009 genomfördes mycket riktigt en välbehövlig apoteksreform, som gav privata aktörer möjlighet att driva apotek samt för butiker att sälja receptfria läkemedel. Möjligen hade Sverige dessförinnan en av världens mest säkra apoteksverksamheter, men vi var samtidigt ett av de sämsta länderna i Europa gällande antal apotek per invånare. Dessutom var öppettiderna begränsade och det var ofta svårt att få tag på läkemedel under kvällar och helger. Det lätt att känna stolthet över att ha varit med och drivit igenom avregleringen.

Precis som Persson skriver har resultatet blivit att det nu finns fler apotek att välja på. Dessutom har orter som tidigare aldrig haft apotek fått det. Apotekens genomsnittliga öppettider har också ökat med drygt 10 timmar i veckan sedan 2009. Dessutom har möjligheten till handel på nätet av läkemedel och apotekstjänster utvecklats, vilket har förbättrat tillgängligheten för den som har svårt att ta sig till ett apotek.

Apoteksreformen har tvärtemot vad Persson påstår, varit framgångsrik och förbättrat tillgängligheten. Jag står självklart upp för att fortsatt värna reformen och dessutom fortsätta att göra det ännu enklare för människor att få tillgång till de läkemedel de behöver.

När nu det statligt drivna Apoteket AB valt att lägga ned i Särna finns det alltså gott hopp om att få på plats ett fullständigt apotek – tack vare Centerpartiet och genomförandet av reformen som möjliggör annan aktör när staten vänder de små orterna och dess medborgare ryggen!

Sofia Jarl (C)

Regionråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare