Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Snåla inte på turistinformationen – Dalarna har många skatter att upptäcka

Jag läste ett förslag på att man kunde ta längre eller kortare turer i Skåne och upptäcka deras skatter. Varför gör man inte samma sak i Dalarna? Här finns minst lika många skatter att upptäcka.

Man kan till exempel börja med att stanna några dagar i Säter, bo på campingen och bada i Ljustern – en djup sjö med rent och fint vatten. Sedan kan man göra ett besök i Säterdalen och vill man ha en naturupplevelse kan man fortsätta till Kärleksudden.

Vill man ha därefter ha ännu mer naturupplevelse tar man fika med sig och går i ravinsystemet i naturreservatet i Norddalen, bort mot Almlunden och vidare mot Solvarbo via Springkällan. Delar av vandringen kan vara strapatsrik men den är vacker för det.

Man kan också åka och se östra Silvbergs gruvor med den gamla kyrkogården eller besöka Bispberg – i gruvan där bröts förr den renaste järnmalmen som har brutits i Sverige.

Vill man besöka museum finns Mentalvårdsmuseet vid Skönvik eller Biografmuseet i gamla Yxfabriken. Vill man äta gott finns ett flertal restauranger att välja mellan. Vill man se hur Skedvibrödet tillverkas för hand går det också bra.

Ja, detta är ett axplock av det man kan se och uppleva i Säter och Dalarna. Jag skulle tro att man behöver ungefär en vecka innan man drar vidare.

Turistbyrån är dock stängd och folk frågar efter bland annat karta över naturreservat. Det finns ingenstans att upplysa om vart de kan vända sig. Alla är inte nätanslutna och dessutom kan det vara mycket annat en turist vill fråga om och veta. Varför, undrar jag, har man inskränkt på informationen och tillgängligheten?

Dan Ericson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare