Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Smärtsamt att läsa hotet och hatet – vi gör allt vi kan för era anhöriga

Den senaste tiden har det förekommit hot och hat gentemot personalen inom vård och omsorg. Där påstås det att vi önskar livet ur de äldre och att vi bedriver dödshjälp. Nej, vi önskar inte livet ur de äldre inom äldreomsorgen och inte heller bedriver vi dödshjälp på demensboenden.

Vi vårdpersonal duschar, klär, vårdar och bryr oss om era anhöriga. Vi tröstar dem när de gråter och vi lindrar deras oro när den kommer smygande på. Vi lyssnar på deras historier som kan vara samma om och om igen och vi svarar på deras frågor om när dem ska få komma hem igen även om de flesta inte kommer att komma hem igen. Deras bästa plats är här hos oss så att vi kan hjälpa dem med att tillgodo se alla deras behov.

Vi gör det vi kan för att underlätta de äldres vardag – att påstå något annat är fel och att våga påstå att vi som kollektiv bedriver aktiv dödshjälp är respektlöst.

Som vårdpersonal gör det ont att läsa hur människor som gömmer sig bakom sina skärmar skriver att mina älskade kollegor som sliter dag ut och dag in för att göra det så bra som möjligt för era äldre anhöriga ska straffas och att de borde brinna i helvetet (ja ni läste rätt!). Vi förstår er oro över de äldres situation med anledning av covid-19 och er besvikelse över 30 års nedmontering av den gemensamma välfärden som äldreomsorgen är en del av. Men varför höja finger mot de som sliter trots dåliga villkor och betalt?

Glöm aldrig att den dagen någon, vem som helst, skulle behöva vår hjälp i sin sista tid här på jorden så finns vi där vid dennes sida. Vi varken förväntar oss eller är intresserade av att få applåder och hjälteförklaringar – då hade vi helt enkelt bytt yrke för längesedan. Men lite respekt hade inte varit fel. Hatet måste få ett slut!

David Steen, sjuksköterska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare