Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sluta krampa, se framåt – Säter kan utvecklas

Under våren kom beskedet att Region Dalarna flyttar den akutpsykiatriska jourmottagningen från Säter till Falun. Vi är flera som beklagat att regionen landar i slutsatsen att jourmottagningen måste flyttas till Falun.

Riskerna som följer av avståndet mellan den somatiska vården på lasarettet i Falun och psykiatrin i Säter behöver givetvis minimeras. Men vi hade hellre sett en lösning där inte centralisering valts som lösning.

I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att det är den akuta vården som flyttas. Längre inläggningar där Säters fördelar kommer mer till sin rätt blir kvar. Säters tradition och personalens kompetens inom psykiatrisk vård och den unika miljön förtjänar en bibehållen verksamhet.

Men varför nöja sig med det?

När vi nu står inför en neddragning inom verksamheten i Säter så är det tid att blicka framåt. Som politiker kan man i det läge vi befinner oss i, välja att kämpa med näbbar och klor för att få behålla verksamheten eller stillatigande finna sig i att verksamheten dras ner.

Men det finns också ett tredje, mer konstruktivt, sätt att se på motgångar.

Vad som står klart är att saker och ting förändras och att inget förblir som det alltid har varit. Det är också betydligt mer framgångsrikt att se de möjligheter som faktiskt alltid finns än att bittert se bakåt.

Säter har goda förutsättningar för fler arbetstillfällen och en utvecklad arbetsmarknad. Det gäller att se och förstå det. Regionledningen har berättat om satsningen och utökningen av den rättspsykiatriska vården. En satsning som skulle innebära att antalet arbetstillfällen totalt sett kommer att öka trots flytten av jourmottagningen.

Personal på Säters sjukhus har fört fram idén att man även skulle försöka dra andra typer av vård till Säter. Ett exempel är den slutna ungdomsvården som bedrivs genom statens institutionsstyrelse, så kallade SIS-hem. Det är en verksamhet som med rätta utstått en kraftig kritik det senaste åren, dels för de horribla avgifter hemkommunen får betala, men framförallt för bristande kvalitet, säkerhet och måluppfyllelse.

Det är uppenbart att SIS måste reformeras. Varför skulle inte Säters sjukhus, med dess kompetenser och fina läkande miljö, kunna utgöra grunden för en ny ungdomsvård som ger skäl för namnet och faktiskt hjälper ungdomar med problem till ett värdigt liv?

Därför väljer Centerpartiet att se framåt istället för att krampaktigt hålla fast vid det som varit. Vi vill se en offensiv där Skönviksområdets kvalitéer och den kompetens som finns idag kan utvecklas och stärkas.

Motgång kan vändas till framgång!

Hans Johansson, (C)

Niclas Bodin, (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare