Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Skönheten irrelevant i frågan om lupinernas vara eller icke vara!

Replik: Mikael skriver i en insändare om lupinernas skönhet. Han tycker att lupiner är vackert - jag tycker att en mångfald av blommor är vackert. Det är våra åsikter och de går isär då skönhet är subjektivt.

Det finns dock fakta och fakta är att lupiner är en invasiv art som hotar den biologiska mångfalden. Att mångfald behövs för att ekosystemet vi alla är beroende av ska fungera. Fakta är att lupiner tränger bort blommor som behövs i naturen som föda och värdväxt åt insekter som redan kämpar för överlevnad i en värld där deras naturliga miljöer försvinner i allt större utsträckning. Fakta är att utan insekter kollapsar ekosystemet. Fakta är att lupiner är giftiga när de hamnar i djurs foder och bete. Fakta är att även om man klipper bort deras fröstänger kan de sprida sig via rötterna och de fortsätter binda kväve till jorden vilket gör marken ogästvänlig för ängsblommor. Fakta är att lupinerna redan bildat och släppt frökapslar så ska man vänta till nattfrosten att kapa dem så är det tyvärr sent ute.

Mikael skriver att man kan ta bort lupiner som växer på ”fel ställe” men med ovanstående fakta kan jag inte tänka mig något ställe som är rätt.

Lupinernas vara eller icke vara borde enligt mig inte längre vara något att debattera. Framförallt borde debatten inte handla om vad som är vackert eller inte - om det kommer vi aldrig att vara eniga. Vi behöver skönhet men vi behöver också en natur som mår bra.

Teo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare