Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Skogsavfall är inte miljövänligt biobränsle

Regeringens utredare av miljöbränsle Maria Wetterstrand är helt fel ute när det gäller att använda skogsavfall till biobränsle. Att använda skogsavfall, som ger näring till framtida skogar, till flygbränsle är vansinnigt. Ett gammalt uttryck från indianerna ”ge naturen tillbaka lika mycket som vi människor tar ifrån naturen” håller även i dag.

Skogsavfallet har genom åren omvandlats till kompost, med andra ord växtnäring. Att använda konstgödsling är inget bra alternativ då det påverkar växtligheten, på bland annat blåbärsmarker som förvandlas till ljungmarker.

Många misstag har gjorts under åren av forskare, exempelvis på 1960- och 70-talen med utrotning av björk som bland annat flygbesprutades. Björk och lövträden gav genom löv som ger högt näringsvärde än från barrträd och lövträden balanserar markfuktigheten.

Metoden med monokulturer, samma trädslag inom stora områden, och lite mera av blandskog mera inriktad vilket trädslag som är anpassad till markförhållande. Jag har utbildats inom skogsbruket i början på 1960-talet och sett utvecklingen genom åren genom arbetat med de mesta inom skogsbruket.

Att följa skogens utveckling under drygt 60 år och ha fritidsintresse som jägare, fiskare och naturfotograf har fått mig att se hur skogarna påverkats av skogsbrukets utveckling under åren. Det är inte bara glädje att se utvecklingen i vårar skogar.

Fd skogsarbetare och journalist Ove Nyström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare