Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Skidåkning till varje pris

Annons

Med viss förvånande "självklarhet" väljer vi nu att stångas vi mot naturen.

Konstsnö läggs i "vinter" om och om igen i denna region. Överallt i längdskidspår och skidbackar. Det anses ihärdigt, imponerande, nödvändigt och självklart att det till varje pris ska göras upprepade försök till att skapa snö så fort det finns den minsta kyla. Trots prognoser som visar stor risk att det försvinner igen vid nästa värmeperiod och trots mängden el och diesel som förbrukas för att detta ska vara möjligt.

Konstsnö är en energislukande produkt. Snökanoner och pumpar kräver stora elmängder och räknas som industri. Det transporteras i vissa fall även snö långa sträckor. Det schaktas ut och pistas med ofta dieseldrivna fordon. Hur många gånger har det inte börjats om med snötillverkning och utschaktning med mera denna vinter? Är det ett imponerande Sisyfos-arbete? Eller mest desperat och obetänksamt ur miljöhänsyn sett?

Ska skidåkning med självklarhet och nödvändighet kunna ske alla vintrar? Jo, ska besöksnäring och jobb kunna planeras och utvecklas, så måste det klart till, att allt görs för att tillverka "det vita guldet". Skidbackar och längdskidspår är viktiga för vår fritidssysselsättning och hälsan, men främst för besöksnäringen, andra kring-näringar och jobben.

Därför verkar det just i dessa sammanhang inte vara angeläget, att tänka långsiktigt på hållbarhet och miljö. Eller är det omedvetenhet som gör att väldigt lite debatteras kring detta?

Till varje pris?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare