Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Självklart att vi som publicistiskt företag även kan kritisera lagstiftningen och peka på svagheter

Annons

Självfallet accepterar Sveriges Television Högsta Domstolens utslag gällande rätten att publicera den så kallade järnrörsfilmen. Men eftersom Sverige har en fantastisk yttrandefrihet anser jag att det är självklart att vi som publicistiskt företag även kan kritisera lagstiftningen och peka på svagheter.

All lagstiftning utvecklas över tid och här ser jag ett behov av förändring som gör att lagen är i linje med Sveriges unikt stora informations- och yttrandefrihet. Därför vill vi arbeta för förändringar som vi menar gagnar alla medieföretag och allmänheten.

Domen lämnar en mängd frågor obesvarade. I praktiken innebär utslaget att journalister som kommer över brännande material med stort allmänintresse ska inhämta upphovsmannens godkännande. Det är ofta omöjligt att få ett godkännande eftersom upphovsmannen kan ha egna skäl att förhindra en publicering.  HD-domen medför att medier ställs inför risk för skadestånd, riskerar att tveka inför viktiga publiceringar och att allmänheten kan få sämre information och granskningar.

Jag vill poängtera att den lagstiftning som vi vill se förändrad inte handlar om normala situationer då vi självklart respekterar upphovsrätten.

Vi söker rätt att publicera material av det ovanliga slag som järnrörsfilmen är. Det kan handla om oegentligheter, maktmissbruk eller vanhedrande beteende kopplat till höga politiker, makthavare eller det offentliga Sverige.

Filmen är Kent Ekeroths egen dokumentation från Kungsgatan 2010 och visar två blivande riksdagsledamöter som beväpnar sig med järnrör och skriker sexistiska och rasistiska tillmälen till främmande människor. Den motbevisade SD:s officiella version av händelsen. 

Vår publicering gav allmänheten en möjlighet att själva bilda sig en uppfattning om händelseförloppet. Det hade inte hade varit möjligt utan en publicering.

Anne Lagercrantz

Divisionschef för nyheter och sport på SVT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare