Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Se till så att skolungdomarna kan åka tåg

Tågåkandet i Dalarna ökar men man gör allt för att försöka få ner det igen. Pendlarkortspriserna ska enligt ryktet höjas med 500 kronor i månaden för att få åka med SJ-tåg, annars är vi hänvisade till Tåg i Bergslagen eller buss. Det naturliga valet för pendlare är SJ-tåget som avgår 06:25 och framme i Borlänge 07:44. Att vi som jobbar får betala en femhundring mer i månaden kan jag till viss del förstå när vi ser vad SJ tar betalt.

Det som jag inte kan fatta är att man en morgon slängde av samtliga skolungdomar i Rättvik med hänvisning att man får ta en buss eller vänta på nästa tåg som körs av Tåg i Bergslagen och går om ungefär två timmar. SJ-tåget fortsätter att gå, med fler och fler tomma platser mellan Mora–Borlänge samtidigt som fler och fler dieselbilar rullar jämsides med tåget.

Sedan hör vi hela tiden från politiker att vi ska bli mer miljövänliga och skippa bilen. En elcykelpremie hjälper tyvärr inte de tio milen mellan Borlänge–Mora, med de fantasipriser på elbilar hjälper inte heller de premierna en vanlig arbetare. Dessutom kan man jobba på tåget, vilket är en stor fördel när livspusslet ska gå ihop.

Nu får det statliga bolaget SJ och Region Dalarna skärpa sig och komma överens så i alla fall skolungdomarna återigen kan få åka med SJ-tågen.

Anders Stormats

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare