Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Satsa på växtbaserad mat – rädda vår biologiska mångfald

Nu har WWF släppt "Living Planet report 2020" som visar att bestånden av vilda ryggradsdjur har minskat med 68 procent sedan 1970.

Amazonas brinner och ständigt nya orkaner sveper in över USA:s östkust, Mexikanska golfen och Karibiska havet. En betydande del av Östersjöns botten har förvandlas till öken på grund av syrebrist. Djurindustrin är förödande för den biologiska mångfalden, bland annat på grund av skogsskövling, växthusgasutsläpp och övergödning.

Det är en ödesfråga för den biologiska mångfalden och mänskligheten att politikerna tar ansvar och styr mot en snabb växling från produktion och konsumtion av animalier till vegetabilier – innan det är för sent.

Än finns det hopp. Första halvåret 2020 minskade svensken sin förbrukning av kött med makalösa 4,1 procent, enligt Jordbruksverkets nya siffror. Politikerna i Dalarna bör också visa framtidsvägen genom att servera miljövänlig och växtbaserad mat i kommunala verksamheter.

På riksplanet behöver koldioxidskatten utvidgas till att även innefatta animalier och momsen sänkas på miljövänliga vegetabilier.

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare