Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ryssen kommer... inte

Försvarsministern och överbefälhavaren är oroliga. Vi måste stärka försvaret med mer folk som kan stå vid gränsen och stoppa de hemska ryssarna.

Nu har de väl ändå tappat fotfästet och politikerna försöker överträffa varandra i hur många miljarder som ska satsas.

Kan någon upplysa herrarna om att tekniken utvecklats så att man numera både övervakar och stör främmande makt via cyber. Man påverkar politiken i främmande land för egna syften. Vad skulle ett Dalregemente med k-pistar och granatkastare kunna bidra med?

Jo. Kommunpolitikerna ser ju nya arbetstillfällen komma. Skatteintäkter förstås. Längre tänker man inte.

Tänk om man skulle använda dessa miljarder till något vettigt. Om polisen och sjukvården kunde effektiviseras genom att avlasta administrativa sysslor till annan personal, så att läkare kunde vara läkare och poliser vara poliser, som exempel.

Idag går minst 30 procent av tiden bort från deras huvudsysselsättning.

Man skulle kunna nyanställa hundratusentals sjuksköterskor och civil räddningspersonal, istället för ett gammaldags försvar, typ 91:an och 87:an.

Jag var med och lekte krig när jag gjorde värnplikten på 1960-talet och befälen framstod som idioter, när de på fullaste allvar trodde på vår försvarsförmåga. Nu är det åter dags att skrämma upp allmänheten för att få högre anslag och trygga sin egen försörjning.

Vad får man för pengarna? Tänk efter. Ett låtsasförsvar och en låtsastrygghet.

Ska det vara såhär?

Realist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare