Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Roséns text är ett hån mot planeten

Annons

I en tid när eldstormar, översvämningar och smältande glaciärer härjar planeten på grund av människans, och inte minst bilismens miljöpåverkan, kräver Mikael Rosén och hans moderata kollegor ökad biltrafik och fler P-platser i Falu centrum. Med ord som ”självskadebeteende” och ”harakiri” frammanar Rosén bilden av klåfingriga stadsplanerare och politiker som medvetet vill döda stadskärnor genom trafikbegränsningar och miljöåtgärder.

Man tar sig för pannan! Mänskligheten befinner sig mitt i en bevisat självutlöst existentiell kris, där miljön bokstavligen rämnar inför våra ögon. Att i det läget kalla brist på P-platser ”självskadebeteende” känns enbart hånfullt och plumpt. Men det avslöjar samtidigt oviljan att lyfta blicken ovan den egna gärdesgården och inse att man utgör en del av själva grundproblemet.

Det finns cirka 1300 p-platser i Falu centrum. Vad är problemet? Att de inte ligger alldeles utanför Systembolagets dörr? Att man kanske måste promenera 500 meter? Manövrera sig in i ett av alla de ofta bara halvfulla parkeringshusen?

7600 svenskar dör årligen i förtid på grund av ökande luftföroreningar i städerna. Fossilbränsleutsläppen ökar, tvärtemot alla intentioner. År 2019 var det varmaste som uppmätts i Europa – någonsin. Konsumtion och livsstil i världens välmående länder orsakar enorma utsläpp. Och vanebilismen har stor skuld i detta.

Mikael Rosén och kompani – måste ni alltid ta bilen till stan? Hört talas om cykel?

Reidar Sjödén, Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare