Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Rosén drar alla över en kam

Annons

Jag följer debatten mellan Mikael Rosén (M) och Jonas Sallén Lennerthson (S) om Falu centrum. Det är fascinerande hur Rosén i sitt senaste inlägg helt lyckas undvika miljöfrågorna. De tycks överhuvudtaget inte finnas i hans värld. Klimatkris? Avgaser? Hälsoaspekter? Inte ett ord.

I stället målar han upp bilden av en liten, centralt boende ”elit” bestående av ”frisk medelklass” som vill ha Falun som sitt ”privata promenadområde”. Mot detta ställer han på känt samtidsmanér det ”vanliga folket” – det vill säga merparten av kommunens invånare, bosatta utanför centrum, överkörda av miljöpartister och sossar som inget annat vill än att jävlas med bil-Svensson. Har man hört det förut?

Förutom det unkna i Trump-retoriken så tycks det aldrig ha fallit Rosén in att Agda, 79, i Svärdsjö – oavsett eventuella partisympatier – kan känna djup oro och ångest inför barnbarnens framtid. Att Rolf, 34, i Bjursås numera vaknar på nätterna av Rapport-bilderna han sett på teve, trots att han röstade blått i senaste valet och kör SUV. Att Lisbeth, 52, centerpartist från Hosjö, cyklat till jobbet på lasarettet i Falun de senaste tio åren därför att hon tror att varje enskild människas livsval och dagliga handlingar faktiskt betyder något.

Rosén drar alla över en kam. Bygger ett ”vi” och ett ”dem” – eliten. Sår split. Avfärdar miljöarbete i stadskärnor med ord som ”uselt” och ”föraktfull människosyn”. Att folk dör av luftföroreningar medan polarisen smälter tycks inte bekymra. Människosyn, var ordet.

Nille S

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare