Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Riv Hammars – eller bygg konserthuset uppe på Hyttberget

 
Konserthusfrågan i Falun
Visa alla artiklar

Som gammal falubo deltar jag gärna i diskussionerna om lämplig plats för Faluns nya konserthus.

I media florerar uppgifter om en tydligen redan fastställd placering av konserthuset. Det ska ligga intill Kristinehallen. Jag vill tolka mediauppgiften, som att det finns en icke bindande avsiktsförklaring från politikerhåll.

Något folkligt stöd för denna placering tycks emellertid inte alls finnas.

Jag går nästan dagligen förbi Kristinehallen och tycker också att den föreslagna placeringen är olämplig, både volymmässigt och trafikmässigt. Helt enkelt ett hafsverk. Förslaget bör omgående skrotas.

Däremot verkar förslaget från Jack Hanson/Arne Ludvigsson med huset placerat på postenparkeringen mycket genomtänkt och bra.

Men jag tar risken att häda. Hanson/Ludvigssons förslag skulle bli bättre med Hammars rivet. Då får man ju dels en större byggyta dels ett bättre trafikflöde. Ja till och med en visuell kontakt med Faluån. Vi skulle också få plats för en rejäl gata mot kyrkan och torget.

Trots att jag var med min mamma på Hammars redan på 1940-talet och minns den förföriska kaffelukten känner jag inget för att behålla byggnaden. Så bort med Hammars.

Om inte, så finns i mitt tycke, en bättre plats än postenparkeringen.

Som gammal falubo känner jag nämligen min stad. Härom dagen gick jag sålunda på darriga gammelmansben upp bland slaggvarpen på Hyttberget från Coop-butiken vid gruvrondellen. Det är säkert 70 år sedan jag var där senast. Utsikten mot stan och gruvan finns båda kvar. Byggmark finns i massor.

Tänk att förgylla världsarvet med konserthuset på just denna plats. Det vore något för stans politiker att fundera på. Eller hur?

Erik Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare