Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Reparationer av dålig järnväg avbryts – men höghastighetsbanan får tuffa vidare

I många år har underhållet av järnvägarna runt om i landet varit eftersatt, vilket orsakat ständiga störningar i tågtrafiken. Tågförseningar och inställda tåg hör till vanligheterna, och man kan aldrig räkna med, att ett tåg kommer i rätt tid. Nu hade 350 miljoner avsatts för reparationer, och arbeten äntligen kommit igång på ett flertal platser, men plötsligt kom order om att avbryta alla reparationsarbeten på grund av brist på pengar. Man skyllde delvis på storbranden på stationsområdet i Hässleholm, där reparationsarbetet kostat cirka 30 miljoner. Underleverantörer drabbas och tvingas friställa ett antal tillsvidareanställda. Planeringen verkar inte helt genomtänkt.

Samtidigt som det saknas pengar till nödvändigt underhållsarbete av järnvägarna, envisas man med att fortsätta planeringen av Höghastighetsbanan mellan Stockholm -Göteborg – Malmö. Den kommer att kosta minst 200 MILJARDER, men finansieringen av projektet är ännu oklar. Man ska inom kort återuppta samtal om detta i riksdagen. Här behöver man alltså inte hålla sig inom de ekonomiska ramarna, som man måste göra, när det gäller järnvägar i resten av Sverige.

Men inom Trafikverket försäkrar man, att det avbrutna reparationsarbetet på järnvägarna inte skall utgöra någon säkerhetsrisk!

Brita Skedung

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare