Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: public service lever inte upp till sitt uppdrag

Jag jobbade tidigare i energisektorn där beredskapsfrågor var en integrerad del av det dagliga arbetet. Då sades att i kris- och krigstider ska allmänheten inhämta information hos public service. Var och en inser att trovärdigheten för information från public service då behöver vara mycket hög. I annat fall vänder allmänheten public service ryggen och finner information på annat håll. Risken är då stor att allmänheten litar på desinformation.

Dessa är uttalade deklarationer:

”SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet.”

”Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.”

Det finns rätt många, som kan intyga att public service inte lever upp till dessa deklarationer i dessa tider. Numera är public service skattefinansierat. Därför bör Riksdagens kontrollorgan Riksrevisionen revidera public service för att se om man lever upp till sina deklarationer och få public service att rätta till vid behov. I annat fall är vi illa rustade om det ”bränner till”.

Pensionär

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare