Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: PRO Dalarna genomför egen undersökning – missförhållanden inom äldrevården måste stoppas

Om det nu finns något positivt med corona så är det att pandemin visar på den usla beredskap vi har när det gäller att skydda våra äldre. Missförhållanden i äldrevården har varit känt länge men har ändå tillåtits fortsätta utan åtgärder.

Under våren och sommaren har vi många gånger hört från regeringshåll att vår beredskap är och har varit god när det gäller att bekämpa coronasmittan. Men allt eftersom dödstalen ökar i både äldreboende och hemtjänst ekar yttrandet allt tommare. Här har coronastrategin uppenbart misslyckats. Missbedömningar, brist på handlingskraft, brist på skyddsutrustning och brist på basala hygienrutiner är exempel på hur illa det kan gå.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har genomfört en granskning av 1000 verksamheter inom äldreomsorgen i landet där mycket allvarliga brister hittades i var tionde verksamhet. Den fördjupade och omfattande tillsynen är välkommen men borde ha skett tidigare.

Mer utbildning, fler anställda, högre status och därmed högre löner, fasta anställningar, färre vikarier och många fler förbättringar krävs för att vi ska kunna ge våra äldre den anständiga och hållbara äldreomsorg som de förtjänar.

PRO Dalarna planerar nu, tillsammans med sina 52 lokalföreningar att genomföra en undersökning om hur det står till med äldreomsorgen i vår region. Nu krävs kraftigt ökade resurser och snabba förbättringar inom äldrevården och här behövs PRO:s röst!

Göran Tägtström, ordförande PRO Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare